A ommodore története
A kezdetektől a VIC-20-ig
Forrás: HWHunPage
A személyi számítógépek piacát ma már egyértelműen az IBM PC nyomdokain haladó megoldások uralják, nem megfeledkezve arról, hogy természetesen az Apple Macintosh-nak is sikerült átvészelnie az első modell megjelenése óta eltelt csaknem két évtizedet. Rajtuk kívül azonban van még legalább egy márkanév, amit sokan ismernek, dacára annak, hogy a boltokban már jónéhány esztendeje nem találkozhatunk vele: ez pedig a Commodore. Hosszú életét az emberek emlékezetében olyan termékekkel érdemelte ki, mint például a C64 és a C128, de ennek a cégnek köszönhető az is, hogy ma olyannak ismerjük az Amigát, amilyen. (Hogy ez utóbbi megállapításunk pozitív vagy negatív értelmű, azt az Olvasóra bízzuk.) Pedig ez a felsorolás mindössze a jéghegy csúcsa. A balsorsú vállalkozás fejlesztőműhelyeiben számtalan egyéb figyelemreméltó megoldás született, amelyek sorra megkapták az "első" és a "korszakalkotó" jelzőket.

Sajnos azonban - ahogy erre már láthattunk nem is egy példát - a Commodore a hozzá nem értő vezetésnek köszönhetően végül mégis csődbe ment, noha az utolsó pillanatban is jelentek meg kiváló számítógépei. Voltaképpen az is csak a cég, illetve az általa életre hívott vagy bekebelezett technológiák jelentőségét bizonyítja, hogy 1994-ig sikerült elkerülni a kapuk bezárását, hiszen ha az elnökségen és a marketingosztályon múlott volna, a tragédia akár már tíz évvel korábban is bekövetkezhetett volna.

E cikknek azonban nem célja az, hogy elemezze a vezetés hibáit, hiszen ma már nincs is értelme. 1994-ben óhatatlanul lezárult egy korszak, és így nem marad más hátra, mint emlékezni. Az alábbiakban pedig éppen erre vállalkozunk: bemutatjuk a Commodore történetét alfától omegáig, beleértve mindazokat a fejlesztéseket, eseményeket és embereket, amik, illetve akik meghatározó szerepet játszottak a cég sorsának alakulásában. Reméljük, az elmondottakat érdekesnek fogják találni azok is, akik az életük folyamán nem találkoztak a nevezett termékekkel, hiszen a számítógéptörténelem egyik legfontosabb szereplőjéről van szó.


A kezdetek

A Commodore alapítója, Jack Tramiel (képünkön) Idek Tramielski-ként látott napvilágot Lodz városában, Lengyelországban. Élete hamarosan tragikus fordulatot vett, hiszen éppen betöltötte a tizedik életévét, amikor zsidó származása miatt a náci koncentrációs táborok egyikébe került a második világháború során. 1944-ben Auschwitz-ba szállították át, ahol elszakították édesanyjától, édesapja pedig nem sokkal később meghalt, amikor alultápláltság miatt a betegszobára került, és a további kényelmetlenségek elkerülése végett benzint injekcióztak a vénájába. Maga Idek túlélte a megpróbáltatásokat, és 16 éves volt, amikor 1945-ben sorstársaival együtt kimentették a győztes szövetséges erők. Két évvel később elvett egy másik ifjú túlélőt, Helen Goldrub-ot, akiben életre szóló társra talált.

Az ifjú házasok még 1947-ben emigráltak az Egyesült Államokba, ám az óriási országot akkoriban annyi bevándorló ostromolta, hogy Tramiel nehezen talált magának állást, így a legnyilvánvalóbb megoldást választotta: belépett a seregbe.
Fort Dix-ben töltött szolgálata alatt a hadsereg régi írógépeinek javítgatásával foglalatoskodott, és az így szerzett tapasztalatai segítettek neki a "pályaválasztásban": 1952-es leszerelése után egy írógépjavító műhelynél dolgozott, majd New York Bronx negyedében egy saját boltot nyitott, és ott folytatta a tevékenységét (éjszakánként még taxizott is, hogy az így szerzett bevételei révén fenntarthassa az üzletét).

Hamar megértette azonban, hogy a gyártásban és az eladásban rejlik az igazán nagy pénz, így Tramiel rövidesen Kanadába, Torontóba költözött, és az ottani Atlantic Acceptance Corporation támogatásával új céget alapított, amely írógépek importálásával és előállításával egyaránt foglalkozott. A vállalkozás a Commodore International nevet kapta, mégpedig azért, mert Tramiel egy katonai csengésű titulust szeretett volna, ám már minden rmagasabb rang, így a General (tábornok) és az Admiral (tengernagy) is foglalt volt. Ezért hát maradt a Commodore (sorhajókapitány).

Tramiel egyik legjellemzőbb tulajdonsága az volt, hogy mindig kész állt a megújulásra, és ezt hamarosan be is bizonyíthatta. A hatvanas évek elején, amikor Japán elárasztotta az amerikai és az európai piacot nagyszámú és olcsó mechanikus összeadó gépeivel, a kereslet hatására új, rendkívül sikeres Commodore részleg született, amely természetesen asztali számológépek előállításával foglalkozott. Mindehhez azonban sok pénzre volt szükség, és 1962-re a kölcsönök összege már oly nagymértékűre duzzadt, hogy Tramiel cége egy apró névváltoztatást követően Commodore Business Machines-ként belépett a tőzsdére.

 
Két mechanikus Commodore számológép

A vállalat rövidesen Kanada legnagyobb irodagépgyártója lett, és emelkedése egy ideig még töretlen ütemben folyt, ám hamarosan felmerült a gyanú, hogy a sikerhez vezető út etikátlan lépésekkel volt kikövezve. 1965-ben ugyanis az Atlantic Acceptance csődöt jelentett, miután a vezetőjét, C. Powell Morgan-t - többek között - "kapzsi és elvtelen kezeléssel", valamint "valamennyi elfogadott üzleti elv totális semmibevételével" vádolták. A gyanúsított viszont már nem kerülhetett a vádhatóság karmai közé, mivel néhány hónappal később elhunyt leukémiában. Helyette maradt Tramiel, akit természetesen szintén mélyreható vizsgálatnak vetettek alá, ám vele szemben nem sikerült elég bizonyítékot összegyűjteni ahhoz, hogy vád alá helyezzék. Az ügynek azonban így is meglett az eredménye: a Commodore - rossz sajtóvisszhangja miatt - óriási veszteségeket könyvelhetett el. Ebbe az is beletartozott, hogy - a japánok legnagyobb örömére - alaposan megcsappant az összeadó gépeket illető piaci részesedése. A kanadai üzleti életből mintegy kiközösített cég mindezekután hamar csődbement volna, ha nem bukkan elő a váratlan megmentő, Irving Gould.

A neves befektető 1966-ban megvásárolta a Commodore részvényeinek 17 százalékát mintegy 400 ezer dollárért, és cserébe nem kért mást, mint Morgan megüresedett helyét az élen. Úgy tűnt tehát, hogy a cég megmenekült, ám volt egy apró bökkenő: Tramiel nem igazán tudta, hogy hosszú távon miként állítsa talpra a Commodore-t. Ihletre vadászva látogatást tett az amerikai piac legfélelmetesebb ellenfelénél, Japánban, hogy körülnézzen a konkurencia házatáján. Az út nem bizonyult eredménytelennek, ugyanis felfigyelt egy érdekes fejleményre: az ázsiai gyártók elektronikus számológépek előállításán fáradoztak. Tramiel hazatért, és egy stratégiailag jelentős, éles eszű döntést hozott: ejtette a mechanikus megoldásokat, és minden erőforrást az új termékvonalra irányított. A gyors váltás meghozta a gyümölcsét: 1969-ben a Commodore dobta piacra az első amerikai elektronikus zsebszámológépet, a C108-at, amelynek a lelkét egy Texas Instruments által készített chip képezte. A cég ezzel megütötte a főnyereményt. Habár napjainkban némiképp különösnek tűnhet, hogy akkoriban valaki hajlandó volt akár száz dollárnál is többet fizetni egy apró kis eszközért, amelyhez ma már néhány száz forintért is hozzájuthatunk, és ráadásul csak a négy alapműveletet ismerte, a Commodore alig tudta tartani a lépést az óriási kereslettel. Az újdonság ereje szinte pillanatok alatt lesöpörte a színről az addigi nagy - hordozhatónak (a szó mai értelmében) éppen nem nevezhető - és egyszerű asztali összeadó gépeket.


A Commodore termékei: néhány számológép és egy LCD kijelzős óra

Nem kellett azonban sok idő ahhoz, hogy felbukkanjanak a vetélytársak, és az első természetesen maga a Texas Instruments volt, mégpedig igen jó esélyekkel. A cégnek ugyanis volt egy aduásza: jelentősen alullicitálhatták a Commodore árait, miután ugyanarra a saját készítésű chipre alapoztak, amelyet a konkurenciának nyereséggel adtak el. A vállalat így 1972-ben rendkívül kedvező árú megoldásokkal lépett piacra (a szóban forgó integrált áramkör darabja körülbelül 50 dollárba került a Commodore-nak, és így a kész számológép ára 100 dollár körül mozgott; a Texas Instruments viszont 49 dollárért dobta piacra a saját verzióját). Ráadásul ezzel egyidejűleg az árak meredeken zuhanni kezdtek az új gyártási technológiáknak köszönhetően, és Tramiel hamarosan arra figyelt fel, hogy több raktárnyi készlet maradt a nyakán a régi áron vásárolt chipekkel szerelt számológépekből. Ennek köszönhetően a Commodore - több nyereséges év után - 5 millió dolláros veszteséggel zárta az 1975-ös esztendőt.


Egy Commodore hőfokszabályozó

Tramiel persze tisztán látta, hogy mik jelentették a gyenge láncszemet: a számológépek összetevői. A Texas Instruments is csak azért arathatott sikert, mert saját chipeket használt. Az egyetlen kiutat ezért látszólag az jelentette, ha a Commodore is terjeszkedik, és megpróbál minden szükséges komponenst maga előállítani. Ehhez azonban új technológiákra, illetve más vállalkozások felvásárlására volt szükség, és ez hatalmas tőkét igényelt, valamint rendkívül nagy kockázattal járt. Gould azonban kellőképpen bízott Tramiel-ben, és nem kevesebb, mint 3 millió dolláros kölcsönt ajánlott fel a célra, noha ezt nem kínálta ingyen: az alapító valamennyi Commodore részvényét kérte cserébe (ezek egy részét később visszaadta, mintegy jutalom gyanánt). Az első áldozat pedig nem más volt, mint a 800,000 ezer dollárt kóstáló MOS Technology. (A többi cég, így például a CMOS chipeket gyártó Los Angeles-i Frontier és az LCD kijelzők előállításával foglalkozó MDSA kevésbé játszottak fontos szerepet a Commodore történetében.)

Az akkortájt elsősorban számológépekhez készített chipjeiről híres MOS-hoz (amely a nevét a Metal Oxide Semiconductor rövidítéseként kapta) még 1975-ben csatlakozott Chuck Peddle (képünkön) vezetésével néhány mérnök, akik addig a Motorolánál dolgoztak a 6800-as mikroprocesszoron. A kis csapat nem is tagadta meg a múltját: az új munkahelyen a 6800 közvetlen konkurenciájaként fejlesztették ki a 6501-et, amely még tűkompatibilis is volt a nagy előddel. A Motorolának azonban nem tetszett, hogy hűtlen alkalmazottai egy olyan terméket terveztek, amellyel bármikor feclserélhető az ő megoldása - még akkor sem, ha a 6501 nem volt száz százalékosan gépi kód kompatibilis. Ezért az "óriáscég" perre vitte a dolgot, s miután sikerült több százezer dollárt kicsikarnia a MOS-ból, a kis vállalkozás - figyelembevéve az ezzel egyidejűleg mintegy 200 párhuzamosan futó kutatási és fejlesztési projektet - hamarosan komoly pénzügyi problémákkal nézett szembe. A Commodore ajánlata épp időben jött ekkor, és a vezetés minden tétovázás nélkül fogadta el azt 1976 novemberében.

A MOS (későbbi nevén Commodore Semiconductor Group) ekkora már elkészítette a 6501 utódját, a 6502-t is, amely voltaképpen a 6800 tökéletesített verziója, ám sokkalta olcsóbb annál: 175 helyett mindössze 25 dollárt kóstált darabja. Ez pedig óriási fegyverténynek bizonyult, és a processzor (utódaival együtt) a hetvenes évek végén, illetve a nyolcvanas évek elején megjelent otthoni számítógépek egyik legnépszerűbb választása lett. Többek között a 6510 volt a lelke valamennyi 8 bites Commodore gépnek; maga a 6502 az Apple I-et, valamint az Apple II sorozatot vitte sikerre (az Apple IIGS-be azonban már a 16 bites 65816 került), hogy a 8 bites Atari gépekről vagy akár a Nintendo első megoldásairól ne is beszéljünk (a NES a 6502-t, a SuperNES pedig a 65816-ot használta).


Nem kell azonban ilyen messze előreszaladnunk az időben: 1976-ban ugyanis már volt két számítógép is, amelyben bizonyíthatott a 6502. Az egyik az Apple I volt, ami ekkorra már kellő hírnévre tett szert, és Tramiel meg is szándékozta vásárolni a fiatal céget, ám Steve Wozniak 15 ezer dollárral többet kért, mint amennyit a Commodore szánt erre a célra, így az üzlet nem jött létre. Érdekes belegondolni abba, hogy - látszólag - milyen kevesen múlt a megállapodás sikere, illetve kudarca: ha mégis sor került volna a vételre, valószínűleg sokminden egészen másképp alakult volna...A PET

A másik 6502-es gép a MOS saját fejlesztésű, modulokból összeállítható számítógépe volt, amelynek a központi egysége, a KIM-1(képünkön) 1KB memóriával és egy 6 számjegyű LED kijelzővel érkezett. A hobbifelhasználók számára készített és az Altair mellett is viszonylag sikeres egységből a Commodore később elkészítette a saját verzióit is, ám Tramiel nem ebben látta a jövőt. Ekkor lépett elő Peddle, és azt javasolta, hogy a 6502-re alapozva építsenek egy teljes asztali számítógépet. Tramiel rábólintott, ám nem akart nagy kockázatot vállalni, így hat hónapot adott arra, hogy előálljanak egy kész termékkel, amit aztán bemutathatnak az éppen esedékes számítástechnikai kiállítás alkalmával. A határidőt sikerült tartani, és a PET (Personal Electric Transactor) 2001 óriási sikert aratott a beépített monitorral és billentyűzettel, valamint az adatok tárolására használt kazettás egységgel.

Pedig az előzmények korántsem voltak ilyen kedvezőek. Tramiel ugyanis még a piacra dobás előtt felkereste a Tandy-t a gép prototípusával, hogy a cég Radio Shack elnevezésű részlegén keresztül értékesítse az új terméket. A Tandy azonban aranybányát szimatolt a PET-ben (pontosabban szólva az általa képviselt termékkategóriában), és ezért úgy határozott, hogy inkább saját számítógépet épít. Eközben a hivatalos bejelentés sem hozta meg a kívánt eredményt: a PET papíron csak langyos fogadtatásra talált. Ezekután nem csoda, hogy Tramiel a kiállításon aratott siker ellenére is szkeptikus maradt, és az újságokban megjelentetett hirdetések útján kívánta felmérni a keresletet: 595 dollárért kínálta a PET-et, és hat hetes szállítási időt ígért. Az eredmény meggyőző volt: a Commodore-hoz hamarosan több millió dollár értékben futottak be a megrendelők csekkjei. Úgy tűnt, minden sínen van.

(Mielőtt továbblépnénk, engedtessék meg két gondolat a PET-ről. Az egyik: a 6502 egy órajelciklus alatt több feladatot is képes elvégezni, így az 1 MHz-es órajel csak látszólagos hátrány, mivel a gyakorlatban azonos teljesítményt nyújt, mint egy 4 MHz-es i8086. A másik fontos tudnivaló pedig az, hogy a gép nem ismert grafikus üzemmódot, azaz nem volt lehetőség a pixelenkénti címzésre; csak 40x25 karakteres szöveges üzemmód volt elérhető a 9 inches, fekete-fehér kijelzőn.)


Az eredeti PET

Sajnos azonban nem minden alakult úgy, ahogy kellett volna. A PET ára ugyanis a kezdetektől fogva folyamatosan kúszott felfelé. Eredetileg 495 dollárért hirdették meg (4 KB RAM-mal), ami nem kis mértékben járult hozzá a kedvező fogadtatáshoz, hiszen ezért az összegért a vásárló egy teljes számítógépet kapott, míg ugyanekkor az Apple II 1295 dollárba került - monitor nélkül. Hamarosan azonban kiderült, hogy az ár túlságosan optimista volt, és - az elmondottaknak megfelelően - még az első megrendelések felvétele előtt 595 dollárra emelték az összeget (ez még mindig minimális nyereséget ígért), ráadásul a szállítás igen nehézkesen ment, a támogatás színvonala pedig a nullához tendált. A Commodore ennek ellenére végül még feljebb (795 dollárra) emelte az árat, ám ennek részleges ellentételezéseként 4 KB extra memóriát rakott a gépbe, majd arra kényszerítette a még ki nem elégített megrendelőket, hogy fizessék ki a 200 dolláros különbözetet, vagy visszakapják addig befizetett pénzüket.


A Radio Shack pedig nem tétlenkedett mindeközben, és piacra dobta a TRS-80 Model I-et, mégpedig gyorsabb szállítást, kiterjedtebb szervízhálózatot, és alacsonyabb, 599 dolláros árat ígérve. A PET így már 1978-ban a harmadik helyre szorult az Apple II és a TRS-80 sorozat mögé, dacára annak, hogy belőle is jelentek meg új szériák (a 3000-es és a 4000-es). Tramiel egyedül úgy tudott az élvonalban maradni, hogy jelentős árcsökkentéseket hajtott végre, amelyekkel ugyan az őrületbe kergette ellenfeleit, ám nem ismert kegyelmet. "Az üzlet háború. Nem hiszek a kompromisszumban. A győzelemben hiszek" - szólt egyik közismert mondása.

Eközben azonban a Commodore-nak egy komolyabb veszteséget is el kellett könyvelnie. Tramiel ugyanis annyira igyekezett függetleníteni a cégét a félvezető piactól, hogy számítógépeinek utolsó kívülről jövő összetevőjét, a memóriát is a MOS gondjaira akarta bízni, ám Peddle úgy vélte, hogy ez negatív hatással lenne a PET fejlődésére (minden bizonnyal attól félt, hogy túlságosan szétforgácsolódnának az erőforrások). Tramiel azonban - mint mindig - makacsul kitartott, és keresztülvitte az akaratát, ám pürrhoszi áron: Peddle 1979-ben végleg otthagyta a céget.

A Commodore viszont nem búslakodott sokat, és hozzálátott a PET továbbfejlesztéséhez, ugyanakkor Tramiel számára hamarosan egyértelművé vált, hogy mi az Apple és az Atari sikerének a fő kulcsa: az otthonok meghódítása. Az alapító ezért úgy határozott, hogy ő is letesz valamit az asztalra a részéről eddig még érintetlen piacon, és készít egy színes kijelzős számítógépet, ami hihetetlenül alacsony, 300 dolláros árával elsősorban a játékosokat és a hobbifelhasználókat célozza meg. Ezért felosztotta a fejlesztési osztályt egy professzionális és egy otthoni számítógépeken dolgozó részlegre, s míg az előbbi néhány éven át még folytatta a PET-vonalat, az utóbbi formába öntötte a legújabb elképzeléseket...Egy 1978-as PET 2001, immáron CBM néven és új billentyűzettel


A VIC-20

Az új gép lelke természetesen a még mindig olcsó és kellően nagy tudású 6502 lett, ami mellé 5 KB memóriát helyeztek (bővíthető 29 KB-ra), valamint beépítették a MOS által készített VIC-et (Video Interface Chip), amely képes volt színes grafika és egyszerű hanghatások előállítására. A felbontás 176x184 pixel lett, de alaphelyzetben csupán szöveges üzemmód volt elérhető, mégpedig 22 soros, illetve 23 oszlopos megjelenítésben. 16 szín állt rendelkezésre, amelyből valamennyit lehetett használni a háttérre, de csupán nyolcat az előtérre, azaz a karakterekre. (A grafikus üzemmódhoz egy extra cartridge-re volt szükség.)


A 300 dolláros álomgép

Már csak egy névre volt szükség, és a Commodore kezdetben a Vixen-re gondolt, ám az végül mégsem jöhetett szóba a kifejezés német nyelvbeli obszcén jelentése miatt. Ily módon a VIC-20 mellett döntöttek (a VIC jelentése itt: Video Interface Computer, a 20 pedig az összmemóriát jelenti: 5 KB RAM + 15 KB ROM = 20 KB), ám kiderült, hogy a VIC még rosszabb megoldás (a német a "V" betűt "F"-nek ejti, s így megint egy szalonképtelen szó jött ki), ezért végül úgy határoztak, hogy az európai piacon majd VC-20-ként terjesztik a számítógépet (a VC a "VolksComputer", azaz a "népszámítógép" rövidítése, hasonlóan ahhoz, ahogy a Volkswagen jelentése: "népautó"). (A probléma egyébként ismerős: a PET meg a franciáknál nem volt jó választás, mivel a francia nyelvben a szó jelentése "szellentés", pontosabban szólva annak egy vulgárisabb szinonímája.) Ezúttal a Commodore-nak sikerült tartania magát az eredeti elképzelésekhez, és a VIC-20 valóban 299,95 dolláros áron került a piacra, amivel óriási sikert aratott - ezzel pedig megkezdődött a mikroszámítógépek háborúja.

 
Egy tipikus VIC-20 hirdetés

Az alacsony árat természetesen néhány apró trükkel sikerült megvalósítani. Először is az új gép rendkívül kompakt volt, hiszen egybeintegrálták a billentyűzetet az alaplapot tartalmazó házzal, emellett pedig nem járt hozzá monitor, hanem csak egy TV-kimenet, amelynek a révén bármilyen televíziókészüléket lehetett megjelenítőként használni. Így valósult meg Tramiel álma, miszerint "Computers for the masses, not the classes", azaz "Számítógépek a tömegeknek, nem az osztályoknak", utalva arra, hogy az új technológiát mindenkihez el kell juttatni, nem csak néhány több tízezer dollárt is fizetni képes vagy megfelelő munkakörben dolgozó kivételezettnek.

   
További két brossúra

A Commodore alapítója mindazonáltal nem elégedett meg a kedvező ár-teljesítmény viszonyból eredő természetes népszerűséggel, hanem az egész világot meg akarta hódítani. Első lépés gyanánt az ősi ellenfél, Japán területén is piacra dobta a VIC-20-at VIC-1001 néven, amelynek a láttán a saját számítógépen gondolkodó Sony, Toshiba és Panasonic/Matsushita elhalasztotta az amerikai piacra való belépést, egészen az MSX szabvány néhány évvel későbbi megjelenéséig. A sikeren felbuzdulva Tramiel egy nagyobb célpontot keresett, és meg is találta a Texas Instruments "személyében" a következő áldozatát, akinek a TI-99/4 sorozatát akarta sárbatiporni. Ez a célkitűzés átmenetileg sikerült is: az akkoriban népszerű amerikai színésszel, a Star Trek sorozat Kirk kapitányaként elhíresült William Shatner-rel forgatott VIC-20 reklámok rendkívül hatásosnak bizonyultak. (Ez egyébként már nem az első eset, hogy a legendás Űrszekerek valamilyen formában kapcsolatba került ezzel a piaccal. Az első kereskedelmileg sikeres mikroszámítógépet, az Altair-t is a sorozat egyik epizódjában szereplő csillag után nevezték el.)

  
Újabb VIC-20 reklámok, középen William Shatner-rel

Egyszercsak azonban fordult a kocka: a Commodore új gépére egyre inkább úgy tekintettek, mint valamiféle játékszerre, és ezt a helyzetet kihasználva támadásba lendült a Texas Instruments. A cég éppen azt emelte ki a hirdetéseiben, hogy a TI-99/4 sorozat ugyan szórakozásra is nagyszerű, ám egyszersmind oktatási feladatok ellátására is kiváló. Tramiel azonban nem hagyta magát, és beindította a legendásan erőszakos reklámhadjáratot, amelynek során arra helyezte a hangsúlyt, hogy a hirdetésekben egymás mellé állította a két konkurens megoldást, és egy az egyben kimutatta a kettő közti technikai eltéréseket. (Ehhez hasonló megoldásokat majd a C64 kapcsán mutatunk be.) Az akciónak meg is lett az eredménye: az árak zuhanni kezdtek, a VIC-20 már csak 55 dollárba került (amikor az egy nap alatt előállított példányszám elérte a kilencezret), a Texas Instruments otthoni számítógépekkel foglalkozó részlege pedig tönkrement. A VIC-20-ból végül több millió példány kelt el.

A fejlesztés ugyanakkor természetesen nem állt meg. Egy esztendővel később megjelent a történelem mindmáig legsikeresebb személyi számítógépe, és 1984-ben, illetve 1985-ben kerültek a piacra azok a megoldások, amelyeknek köszönhetően még többen megismerhették a Commodore nevét. Eközben azonban bekövetkezett az a végzetes fordulat is, amely hosszabb távon a cég pusztulásához vezetett... A következő alkalommal ezzel az időszakkal, azaz a csúcsra jutással, majd a mélyrepülés megkezdésével fogunk foglalkozni.
2002. február 17.

 The C64 Banner Exchange
The C64 Banner Exchange


The C64 Banner Exchange
The C64 Banner Exchange